Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Duszona wątróbka drobiowa na sposób wschodni
powrót do listy
Duszona wątróbka drobiowa na sposób wschodni
poziom: Łatwy
Znienawidzony smak dzieciństwa w całkiem nowej, pachnącej orientem odsłonie. Drobiowe wątróbki obtoczone w indyjskich przyprawach, to zaskakujące połączenie smaków i aromatów, które może przekonać nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kurzych podrobów. Niezwykle łatwe i szybkie danie, świetnie łączy się z ryżem, mieszanką warzyw z patelni, czy grilla, jak i chrupiącą bagietką
Składniki
  • 50 dag wątróbek kurzych
  • 1 średnia cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 2 łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki curry
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Wątróbki opłukać i oczyścić, każdą przekroić na pół. Osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem.

Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć na tarku. Przełożyć na rozgrzany w rondelku olej i smażyć nie dłużej niż 2 – 3 minuty. Zdjąć z ognia.

Wymieszać z sobą przyprawy (oprócz soli), obtaczać w nich kawałki wątróbki i podsmażać (ok. 2 minuty z każdej strony) na niewielkim ogniu. Po tym czasie przełożyć do rondla z cebulą i zalać wodą zmieszaną z sosem sojowym, delikatnie doprawić solą. Gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia.

Zmniejszyć płomień o połowę i dusić pod przykryciem – nie dłużej niż 5 minut.

Podawać z mieszanką warzyw z patelni (np. chińską), ryżem, pieczywem lub mieszanką sałat zielonych. 
Podobne przepisy:
Smażone placki z kapusty kiszonej
Smażone placki z kapusty kiszonej W sezonie zimowym warto sięgać po kapustę kiszoną jak najczęściej. Zawiera ona ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku Pörkölt, rodem z Węgier, to gulasz wołowo-wieprzowy, pełen aromatycznej papryki ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy