Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Drobiowe paszteciki z ciasta francuskiego
powrót do listy
Drobiowe paszteciki z ciasta francuskiego
poziom: Łatwy
Kruche paszteciki z ciasta francuskiego wypełnione delikatnym drobiowym nadzieniem. Ekspresowe i bardzo łatwe w przygotowaniu, sprawdzą się zawsze kiedy doskwiera nam mały głód, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Smakują wyśmienicie solo, albo w towarzystwie czerwonego barszczyku.
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g drobiowego gotowanego mięsa mielonego
  • jajko
  • żółty ser
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie
Do mięsa mielonego dodać odrobinę bułki tartej, przyprawy i surowe jajko – dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty, ok. 10x10 cm.  Farsz wykładać łyżką na środek każdego kwadratu. Posypać startym żółtym serem, rogi ciasta zawinąć w kopertę, wysmarować rozbełtanym jajkiem. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika (200 st. C – bez termoobiegu; 180 st. C – z termoobiegiem) i zapiekać do zarumienienia (ok. 15 - 20 minut).
Podobne przepisy: