Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa

Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Staropolska nalewka z pigwy
powrót do listy
Staropolska nalewka z pigwy
Życie poleca

Staropolska nalewka z pigwy

Kategoria: Przetwory
poziom: Średni
Nalewka z pigwy to idealny trunek na chłodne, jesienne wieczory.
Składniki
na 4 butelki po 250 ml
  • 1 kg owoców pigwy
  • 1,5 do 2 kg cukru
  • 1 l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1
Przygotowanie

Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki i zasypać warstwowo cukrem w dużym słoju. Naczynie przykryć gazą lub pergaminem. Po tygodniu zlać powstały sok do osobnego naczynia i połączyć z połową spirytusu. Pozostałe w słoju owoce zalać resztą alkoholu i szczelnie zamknąć, żeby nie odparował. Po 6 – 8 tygodniach nalewkę przefiltrować. Oba roztwory połączyć i zlać do butelek. Pozostałe po osączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć, żeby w przyszłości używać ich jako bakalii np. do pieczenia keksu.

 

Podobne przepisy:
Nalewka czosnkowa
Nalewka czosnkowa Działająca przeciwbakteryjnie nalewka czosnkowa świetnie sprawdzi się w jesienną ... Kategoria: Przetwory
poziom: Średni
Nalewka z aronii i liści wiśni
Nalewka z aronii i liści wiśni Aromatyczna nalewka z aronii oczyszcza organizm z toksyn i obniża ciśnienie krwi, a ... Kategoria: Przetwory
poziom: Średni