Życie Podkarpackie nr 46/2019 Życie Podkarpackie nr 46/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 319/2019, Piątek 15 listopada 2019 r., Alberta i Leopolda
Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Śliwki w occie
powrót do listy
Śliwki w occie
Życie poleca

Śliwki w occie

Kategoria: Przetwory
poziom: Średni
Marynowane śliwki – twarde, słodkie i chrupiące. Najlepsze wychodzą z węgierek. Owoce powinny być twarde i suche. Doskonałe do mięs, sałatki jarzynowej, gulaszu lub jako przekąska.
Składniki
  • 5 kg twardych śliwek
  • 1 kg cukru do octu
  • 1/2 kg cukru do zasypania śliwek
  • 1 litr octu spirytusowego
  • 1/2 paczki goździków
  • 1/2 paczki cynamonu
Przygotowanie

Śliwki pozbawić pestek nacinając ich jeden bok. Wydrylowane owoce włożyć do dużego garnka. W drugim garnku zagotować 1 litr octu, 1 kg cukru, goździki i cynamon. Wrzącą zalewą octową zalać śliwki i przykryć pokrywką. Odstawić. Co kilka godzin przemieszać, aby wszystkie śliwki były przykryte zalewą. Po 24 godzinach śliwki odcedzić na sicie (dokładnie odcisnąć; octu nie wylewać). Przełożyć je do słoików i posypać po wierzchu cukrem (nie mniej niż 2 łyżki na słoik 300 ml). Po zasypaniu śliwek cukrem, słoiki zakręcić i odstawić. Nie wekować.

Uzyskany ocet przelać do szklanych butelek, owinąć je w papier, aby ocet nie tracił barwy i używać, dodając do sosów, pieczeni czy sałatek.
Podobne przepisy:
Kiszone buraki ćwikłowe
Kiszone buraki ćwikłowe Kiszone buraki, kwas buraczany, kwas burakowy. Kiszone czerwone buraczki np. na czerw ... Kategoria: Przetwory
poziom: Średni
Grzyby w occie winnym i oliwie
Grzyby w occie winnym i oliwie Pachnąca ziołami marynata z octu winnego i oliwy, rodem z Francji, to ciekawa i sma ... Kategoria: Przetwory
poziom: Średni