Życie Podkarpackie nr 46/2019 Życie Podkarpackie nr 46/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 319/2019, Piątek 15 listopada 2019 r., Alberta i Leopolda
Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Powidła śliwkowe smażone „na piecu”
powrót do listy
Powidła śliwkowe smażone „na piecu”
poziom: Trudny
Na powidła najlepiej nadają się śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć. Tak słodkie śliwki nie wymagają dodawania cukru. Jeśli śliwki nie są mocno słodkie, to można pod koniec gotowania dodać do nich trochę cukru. Zaleca się dodać na 1kg śliwek nie więcej niż 150 g cukru. Dodatkowo dla wzbogacenia aromatu można dodać trochę cynamonu lub parę goździków. Z 1 kg śliwek otrzymamy 300 ml powideł.
Składniki
  • 1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
  • do 150 g cukru (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie

 Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę. Włożyć owoce do garnka i dodać bardzo małą ilość wody (nie więcej niż 2 łyżki).

 Gotować na małej lub średniej mocy palnika, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a sok szybciej odparował.

 Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się (dla 1 kg śliwek proces ten trwa ok. 1,5 godz.).

 Teraz należy sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15min. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu.

 Jeśli dodaliśmy cukier należy powidła dalej gotować, aż ponownie zgęstnieją, ponieważ cukier rozrzedza powidła, gdyż wyciąga ze śliwek resztę wody. Następnie gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować. Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Podobne przepisy:
Dżem truskawkowy z wanilią
Dżem truskawkowy z wanilią Trudno znaleźć kogoś, kto by za nimi nie przepadał. Słodkie, aromatyczne dżemy, ... Kategoria: Przetwory
poziom: Trudny
Dżem jeżynowy
Dżem jeżynowy Pyszny domowy dżem z jeżyn. W smaku przyjemnie kwaskowaty. Znakomity dodatek do des ... Kategoria: Przetwory
poziom: Trudny