Życie Podkarpackie nr 46/2019 Życie Podkarpackie nr 46/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 319/2019, Piątek 15 listopada 2019 r., Alberta i Leopolda
Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Kiszone buraki ćwikłowe
powrót do listy
Kiszone buraki ćwikłowe
Życie poleca

Kiszone buraki ćwikłowe

Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Kiszone buraki, kwas buraczany, kwas burakowy. Kiszone czerwone buraczki np. na czerwony barszczyk, na sok buraczany lub surówkę z kiszonych buraków.
Składniki
  • buraki
Przygotowanie

Zdrowe buraki namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie, a następnie dokładnie wyszorować szczotką. Opłukać, obrać, pokrajać w cienkie plastry lub paski. Buraki włożyć do wymytych i wyparzonych garnków kamiennych lub słoi i zalać letnią, przegotowaną wodą. Naczynie postawić w ciepłym miejscu (dla szybszego ukiszenia można dodać do buraków kawałek skórki z chleba). Po 6 – 7 dniach kwas zlać do czystych butelek, zakorkować wyparzonymi korkami. Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Babcia radzi: Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną wodą i po 2 dniach zlać kwas, używając go do potraw
Podobne przepisy:
Sałatka z cukinii z kurkumą [Kuchnia u Bietki]
Sałatka z cukinii z kurkumą [Kuchnia u Bietki] Smakuje całej rodzinie. Sałatka jest idealna do ziemniaczków i dowolnego mięska. Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Ogórki małosolne bez zalewy
Ogórki małosolne bez zalewy Klasyka polskiej kuchni w nowej, ciekawej odsłonie. Ogórki małosolne to doskonała ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy