Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa

Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Pasta paprykowa
powrót do listy
Pasta paprykowa
Życie poleca

Pasta paprykowa

Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Pełna aromatów pasta z papryki idealna na letnie kanapki. Najlepiej smakuje ze świeżym, jeszcze chrupiącym pieczywem lub tostami.
Składniki
  • 4 ziemniaki
  • 3 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml oliwy
Przygotowanie

Umyte i osuszone papryki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Obok ułożyć obrane i pokrojone na ćwiartki cebule oraz obrany czosnek. Piec w 180 st. C, aż papryki ściemnieją (co jakiś czas obracać).

 

W międzyczasie ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, a kiedy wystygną, obrać i zetrzeć na tarce. Przykryć i odstawić na bok.

 

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu z papryk usunąć skórkę i gniazda nasiennie. Upieczone warzywa zblendować na gładką masę. Doprawić solą, miodem i mieloną papryką. Wlać oliwę i dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Na koniec dodać starte ziemniaki i jeszcze raz wymieszać. Pastę przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce.
Podobne przepisy:
Paprykowe spaghetti
Paprykowe spaghetti Ciekawa propozycja nie tylko dla wegetarian. Doskonały smak dania gwarantują dojrze ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Pasta z awokado na 2 sposoby
Pasta z awokado na 2 sposoby Zielone, niepozorne i właściwie bez smaku... Zastanawiasz się, jak wykorzystać aw ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy