Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa

Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Nalewka z aronii i liści wiśni
powrót do listy
Nalewka z aronii i liści wiśni
Życie poleca

Nalewka z aronii i liści wiśni

Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Aromatyczna nalewka z aronii oczyszcza organizm z toksyn i obniża ciśnienie krwi, a w długie jesienne wieczory będzie przypominać nam smak lata. Dodanie do mikstury liści wiśni złagodzi cierpkość aronii, nada jej niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki
  • 5 kg aronii
  • 100 liści wiśni (20 na kilogram)
  • 5 litrów wody (jeden na kilogram)
  • 5 kilogramów cukru (jeśli chcemy, by nalewka z aronii była mniej słodka, można dać mniej cukru)
  • 2 – 2,5 l spirytusu
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie

Aronię umyć, osuszyć i zamrozić na minimum 24 godziny (najlepiej na kilka dni). Po wyjęciu z zamrażarki ponownie opłukać owoce. Przełożyć do wysokiego garnka, zalać odmierzoną ilością wody i dodać liście wiśni. Gotować ok. 10 minut, aż owoce puszczą sok. Odcedzić płyn, dodać do niego cukier. Gotować kilka minut (do całkowitego rozpuszczenia kryształków). Odstawić do wystygnięcia.

Do schłodzonej nalewki wlać sok z cytryny i spirytus, dokładnie wymieszać. Przelać płyn przez gazę do wygotowanych butelek szklanych i odstawić w ciemne miejsce. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza, gdy postoi minimum 6 miesięcy.

Podobne przepisy:
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu Wiosna w tym roku zawitała do nas wyjątkowo wcześnie. Co prawda na kwitnienie czar ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Nalewka czosnkowa
Nalewka czosnkowa Działająca przeciwbakteryjnie nalewka czosnkowa świetnie sprawdzi się w jesienną ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy