Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa
Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Porzeczkowa konfitura do mięs
powrót do listy
Porzeczkowa konfitura do mięs
Życie poleca

Porzeczkowa konfitura do mięs

Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Wygląda pięknie, smakuje wyśmienicie. Zimą przypomni smaki lata i ciepło słonecznych promieni.
Składniki
  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • pomarańcza
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • fix żelujący 3:1 (nie cukier)
  • 350 g cukru
  • pieprz
Przygotowanie

Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Pomarańczę i cytrynę sparzyć – zetrzeć skórkę z obydwu owoców. Z pomarańczy wycisnąć sok.

 

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

 

Porzeczki, skórkę z cytrusów, sok z pomarańczy i czosnek włożyć do garnka z grubym dnem, wsypać środek żelujący, wymieszać i  cały czas mieszając, zagotować.

 

Dodać cukier, mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem.

 

Garnek zdjąć z ognia. Z konfitury usunąć pianę i napełniać nią słoiki. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do wychłodzenia.

Podobne przepisy:
Dżem truskawkowy z wanilią
Dżem truskawkowy z wanilią Trudno znaleźć kogoś, kto by za nimi nie przepadał. Słodkie, aromatyczne dżemy, ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Dżem jeżynowy
Dżem jeżynowy Pyszny domowy dżem z jeżyn. W smaku przyjemnie kwaskowaty. Znakomity dodatek do des ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy