Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 150/2020, Piątek 29 maja 2020 r., Teodozji i Magdaleny
Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Pierogi ziemniaczane z szynką i pomidorami
powrót do listy
Pierogi ziemniaczane z szynką i pomidorami
poziom: Łatwy
Pierogi z pieca to przekąska w najlepszym wydaniu. Smaczne i efektowne, w karnawale sprawdzą się na każdym imprezowym stole.
Składniki
Na ciasto
  • 50 dag ziemniaków
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • sól, pieprz
  • szklanka mąki
  • białko
Na farsz
  • 15 dag szynki
  • 15 dag suszonych pomidorów
  • 15 dag sera typu feta
Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i schłodzić. Przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce.

Wymieszać ziemniaki z miękkim masłem, jajkiem, kaszą manną, mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Powinno być gęste i elastyczne.

Przygotować farsz – szynkę, pomidory i ser pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm. Wykrawać z niego kwadraty o boku ok. 6 cm.  Na każdy nakładać łyżkę farszu i zlepiać w trójkątne pierożki.

Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Podobne przepisy:
Wytrawne muffiny brokułowe
Wytrawne muffiny brokułowe Brokułowe muffinki na słono to gratka dla miłośników zdrowych przekąsek. Lekko ... Kategoria: Przekąski, przystawki
poziom: Łatwy
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach Kolorowe, pachnące, po prostu pyszne. Szaszłyki: nadziane na specjalne szpikulce ka ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy