Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa
Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Pachnące jesienią powidła z dyni
powrót do listy
Pachnące jesienią powidła z dyni
poziom: Łatwy
To już praktycznie ostatni dzwonek, aby przygotować smakowite dyniowe powidła z nutką pomarańczy. Pyszne, lekko słodkie, idealne do bułeczek na śniadanie, ale sprawdzą się też jako ciekawy dodatek do wypieków.
Składniki
  • 1 dojrzała dynia
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 czubate łyżki skórki otartej z pomarańczy
Przygotowanie

Dynię oczyścić z pestek. Oddzielony od skóry miąższ pokroić w kostkę.

 

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Tarką o średnich oczkach zetrzeć skórkę. Owoc obrać i podzielić na cząstki. Usunąć pestki i wyfiletować.

 

Kawałki pomarańczy i dyni wrzucić do rondelka. Zalać 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Składniki powinny się rozgotować na jednolitą masę.

 

Powstały mus przetrzeć przez sito, dodać cukier, sok z cytryny, imbir i skórkę pomarańczową.

 

Smażyć do pożądanej gęstości. Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Podobne przepisy:
Dżem truskawkowy z wanilią
Dżem truskawkowy z wanilią Trudno znaleźć kogoś, kto by za nimi nie przepadał. Słodkie, aromatyczne dżemy, ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Dżem jeżynowy
Dżem jeżynowy Pyszny domowy dżem z jeżyn. W smaku przyjemnie kwaskowaty. Znakomity dodatek do des ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy