Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa

Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Nalewka czosnkowa
powrót do listy
Nalewka czosnkowa
Życie poleca

Nalewka czosnkowa

Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Działająca przeciwbakteryjnie nalewka czosnkowa świetnie sprawdzi się w jesienną niepogodę. Ta prosta, od lat znana receptura to uniwersalne remedium na wiele bolączek. Może być stosowana profilaktycznie oraz wspomagająco, m.in. przez osoby z osłabioną odpornością, cierpiące na reumatyzm czy stany zapalne dróg oddechowych. Stosowana regularnie może wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia. To naturalne wsparcie dla organizmu.
Składniki
  • 350 g czosnku ze zbiorów polskich 200 ml spirytusu
  • 200 ml spirytusu
Przygotowanie

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę bezpośrednio do większego (koniecznie szklanego) słoika. Zalać spirytusem, zakręcić i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). Raz dziennie należy wstrząsnąć butelką.

Po 10 dniach nalewkę przecedzić przez gazę i przelać do butelki lub słoika, najlepiej  wykonanego z ciemnego szkła. Odstawić w ciemne miejsce na dalsze 4 – 5 dni. Po ich upływie nalewka jest gotowa do spożycia.

 

Stosowanie: 

Profilaktycznie 5 – 10 kropli dziennie, a w przypadku choroby – 15 kropli do posiłku. Uwaga! Nalewkę należy przyjmować z min. 50 ml jogurtu lub kefiru (kwaśny produkt mleczny) w temperaturze pokojowej.

Podobne przepisy:
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu Wiosna w tym roku zawitała do nas wyjątkowo wcześnie. Co prawda na kwitnienie czar ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Domowy syrop na bazie miodu w dwóch wariantach
Domowy syrop na bazie miodu w dwóch wariantach Tradycyjne, naturalne syropy na przeziębienie i towarzyszące mu dolegliwości przyg ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy