Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa
Start Styl Życia Kuchnia Przetwory Sos pomidorowo-paprykowy do wekowania
powrót do listy
Sos pomidorowo-paprykowy do wekowania
poziom: Łatwy
Pachnący papryką i pomidorami sos, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie pasuje zarówno do dań kuchni włoskiej, jak i naszych rodzimych gołąbków, pulpecików czy innych potraw mięsnych.
Składniki
  • 3 kg pomidorów
  • 2 – 3 sztuki papryki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 3 łyżeczeki cukru
  • papryczka chili
  • bazylia
  • pietruszka
  • pieprz, sól
  • olej
Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zagotować i odstawić z ognia. Paprykę, cebulę i czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju, po chwili dodać paprykę. Smażyć ok. 5 minut, mieszając. Przełożyć do garnka z pomidorami, dokładnie wymieszać i gotować razem stopniowo dodając: odrobinę chili, nać pietruszki, bazylię. Doprawić solą, pieprzem i cukrem (w zależności od smaku pomidorów). Gotować jeszcze ok. 10 – 15 minut. Gorący sos wkładać do wyparzonych słoików. Nie wymaga pasteryzacji.

Podobne przepisy:
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym Spaghetti to typowe danie włoskie, które zyskało uznanie niemalże na całym świ ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Domowy sos czosnkowy (dip)
Domowy sos czosnkowy (dip) Jogurt, czosnek, odrobina majonezu – oto prosty przepis na domowy sos czosnkowy. Ar ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy