Życie Podkarpackie nr 3/2020	Życie Podkarpackie nr 3/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 23/2020, Czwartek 23 stycznia 2020 r., Ildefonsa i Rajmunda
Start Styl Życia Kuchnia Ciasta i torty Tort Sachera
powrót do listy
Tort Sachera
Życie poleca

Tort Sachera

Kategoria: Ciasta i torty
poziom: Trudny
Wiadomo, że prawdziwa receptura na tort Sachera jest pilnie strzeżona. Ten przepis jest równie dobry, a ciasto smakuje znakomicie. Tort można zrobić z dżemem wiśniowym albo morelowym.
Składniki
  • 250 g masła
  • 250 g mąki
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 6 białek
  • 5 żółtek
  • 160 g cukru pudru
  • dżem wiśniowy lub morelowy
  • polewa czekoladowa
Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć na puch, po czym wlać przestudzoną czekoladę. Dodać żółtka, nadal miksując. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Do utartego masła z czekoladą dodać ubite białka i mąkę, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 70 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przekroić ciasto na dwa krążki i przełożyć dżemem. Również wierzch  ciasta posmarować dżemem i oblać polewą czekoladową.

Podobne przepisy:
Herbata z prądem
poziom: Trudny
Daiquiri Strawberry Frozen
poziom: Trudny