Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Przekąski, przystawki Brokuł w lekkim cieście
powrót do listy
Brokuł w lekkim cieście
poziom: Łatwy
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku _ przyrządzone w ten sposób brokuły to świetny pomysł na przystawkę, przekąskę lub lekką kolację. Smakują na ciepło i na zimno, będą smakowitym elementem szwedzkiego stołu.
Składniki
  • 1 duży brokuł
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g parmezanu lub innego aromatycznego sera
  • garść płatków migdałowych
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Brokuł opłukać i podzielić na różyczki. Wrzucić na 3 minuty na osolony wrzątek. Odcedzić, przelać zimna wodą i dokładnie odsączyć.

 

Mleko, jajko, mąkę i parmezan wymieszać, na końcu dodać płatki migdałowe. Kawałki brokuła obtaczać w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią wyjąć z patelni i delikatnie odcisnąć na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Podawać z ulubionym dipem.

Podobne przepisy:
Brokuły z szynką
poziom: Łatwy
Wytrawne muffiny brokułowe
Wytrawne muffiny brokułowe Brokułowe muffinki na słono to gratka dla miłośników zdrowych przekąsek. Lekko ... Kategoria: Przekąski, przystawki
poziom: Łatwy