Życie Podkarpackie nr 22/2020 Życie Podkarpackie nr 22/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 155/2020, Środa 3 czerwca 2020 r., Leszka i Kłotyldy
Start Styl Życia Kuchnia Przekąski, przystawki Grillowany kebab z indyka
powrót do listy
Grillowany kebab z indyka
poziom: Łatwy
Szaszłyki z mięsa a’la kebab to gratka dla miłośników dobrze doprawionego mięsa. Aromatyczne i soczyste szybko znikają ze stołu.
Składniki
  • 700 g mięsa z udźca indyka
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki zimnej wody
  • płatki chilli do smaku
  • pół łyżeczki miodu
  • szklanka wody z 1 łyżeczką octu do zwilżania dłoni
Przygotowanie

Mięso indycze oddzielić od kości, opłukać i zemleć razem z posiekaną cebulą. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, miód, musztardę i wodę. Dokładnie wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą z dodatkiem octu i formować wrzecionowate kebaby. Mięso nabijać na patyczki namoczone kilka minut wcześniej w wodzie. Ułożyć na tacce do grillowania i opiekać z każdej strony. Podawać z ulubioną sałatką i pieczywem.

Podobne przepisy:
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach Kolorowe, pachnące, po prostu pyszne. Szaszłyki: nadziane na specjalne szpikulce ka ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Grillowana makrela
Grillowana makrela Ryby to doskonały wybór na grilla. Łatwe do przyrządzenia, a po upieczeniu kruche ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy