Życie Podkarpackie nr 3/2020	Życie Podkarpackie nr 3/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 26/2020, Niedziela 26 stycznia 2020 r., Seweryna i Pauliny
Start Styl Życia Kuchnia Przekąski, przystawki Oliwki od Basi
powrót do listy
Oliwki od Basi
Życie poleca

Oliwki od Basi

Kategoria: Przekąski, przystawki
poziom: Łatwy
Składniki
  • duży słoik zielonych oliwek – mogą być nadziewane papryką
  • 1 wiązka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Natkę pietruszki płuczemy, suszymy (najlepiej zostawić na noc w papierowym ręczniku), drobno siekamy, oliwki osączamy na sicie z zalewy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej od razu w dużym słoiku. W razie potrzeby dodajemy trochę oliwy – oliwki powinny być od niej „mokre”. Odstawić na noc do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. Oliwki w ten sposób przyrządzone stanowią świetny dodatek do świątecznych wędlin, można je też podawać z pomidorami pokrojonymi w ćwiartki
i/lub np. z kozim serem lub mozzarellą.
Podobne przepisy:
Grzyby w occie winnym i oliwie
Grzyby w occie winnym i oliwie Pachnąca ziołami marynata z octu winnego i oliwy, rodem z Francji, to ciekawa i sma ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy
Śliwki w occie
Śliwki w occie Marynowane śliwki – twarde, słodkie i chrupiące. Najlepsze wychodzą z węgierek ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy