Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 149/2020, Czwartek 28 maja 2020 r., Augustyna i Jaromira
Start Styl Życia Kuchnia Przekąski, przystawki Grillowane wrapy z kurczakiem i świeżymi warzywami
powrót do listy
Grillowane wrapy z kurczakiem i świeżymi warzywami
poziom: Łatwy
Szukasz pomysłu na szybką kolację? A może lekki lunch? To fit-danie z pewnością warto wypróbować. Delikatne, grillowane kawałki kurczaka, świeże warzywa i kremowy sos zawinięte w tortillę? To brzmi pysznie!
Składniki
na 2 porcje
  • 4 placki typu tortilla
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 2 duże garści poszatkowanej sałaty lodowej
  • 4 małe czerwone pomidory
  • ogórek szklarniowy lub kiszony
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 plastry wyrazistego w smaku sera, - np. koziego
  • kiełki olej lub oliwa extra virgin
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz
SOS
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • czosnek
  • sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie
Mięso z kurczaka opłukać i oczyścić oraz lekko rozbić. Zamarynować w ziołach i oliwie minimum 30 minut. Wszystkie warzywa pokroić.

Składniki na sos dokładnie połączyć i wstawić do lodówki.

Kurczaka wyjąć z marynaty, oprószyć pieprzem i solą. Grillować z obu stron do zarumienienia.

Dwa placki tortilli ułożyć obok siebie tak, by jeden nachodził na drugi. Posmarować sosem, obłożyć proporcjonalnie warzywami. Dodać pokrojone kawałki kurczaka, pokruszony ser, kiełki i ponownie polać sosem. Zwinąć jak krokiet – rulonik powinien być zamknięty z obu stron. Grillować na suchej powierzchni grilla (lub patelni grillowej), zaczynając od miejsca zwinięcia. Tak samo postąpić z drugą tortillą. Podawać przekrojone na pół.

Podobne przepisy:
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach Kolorowe, pachnące, po prostu pyszne. Szaszłyki: nadziane na specjalne szpikulce ka ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy