Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 149/2020, Czwartek 28 maja 2020 r., Augustyna i Jaromira
Start Styl Życia Kuchnia Przekąski, przystawki Faszerowane, pieczone ziemniaki
powrót do listy
Faszerowane, pieczone ziemniaki
poziom: Łatwy
Danie proste, łatwe i tanie. Ziemniaki faszerowane szynką, cebulą i czosnkiem, z dodatkiem żółtego sera można zaserwować na obiad lub jako ziemniaczaną przekąskę. W wersji wegetariańskiej wędliny możemy zastąpić suszonymi pomidorami, pieczarkami lub dowolnymi warzywami. Potrawa smakuje równie dobrze na drugi dzień!
Składniki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 dag szynki lub boczku
  • 2 – 3 łyżki śmietany (12 lub 18 proc.)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g żółtego sera
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach (15 – 20 minut od momentu zagotowania wody). Odcedzić i odstawić do wystudzenia.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Po chwili dodać pokrojone w kostkę mięso. Smażyć jeszcze kilka minut.

Ziemniaki przekroić na połówki i płytko wydrążyć. Wybrany z ziemniaków miąższ rozgnieść widelcem. Dodać cebulę z mięsem, śmietanę, posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku i dokładnie połączyć składniki. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonych ziemniaków. Na koniec posypać startym, żółtym serem. Połówki ziemniaków układać w żaroodpornym naczyniu, zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (nie trzeba wcześniej rozgrzewać piekarnika).

 Smacznego!

Podobne przepisy:
Ziemniaki po gospodarsku
Ziemniaki po gospodarsku Ziemniaki są tanie, zdrowe i pożywne. Te z zapasów zimowych już się kończą, al ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Szwedzkie ziemniaki Hasselback
Szwedzkie ziemniaki Hasselback Cienko ponacinane, pieczone z masłem, solą i ziołami kartoflane bulwy zaserwowano ... Kategoria: Przekąski, przystawki
poziom: Łatwy