Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 149/2020, Czwartek 28 maja 2020 r., Augustyna i Jaromira
Start Styl Życia Kuchnia Przekąski, przystawki Jajka faszerowane pieczarkami
powrót do listy
Jajka faszerowane pieczarkami
poziom: Łatwy
Jajka faszerowane pastą z pieczarek są ciekawą i smaczną przekąską. Sprawdzą się na imprezie imieninowej, grillu czy w menu na komunię.
Składniki
  • 6 jajek
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Przekroić na pół i usunąć żółtko. Żółtka rozgnieść widelcem i wymieszać z majonezem. Pieczarki opłukać, oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Smażyć razem przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Dodać żółtka z majonezem, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek – dokładnie połączyć wszystkie składniki. W razie potrzeby doprawić do smaku. Masą napełniać połówki jajek. Udekorować zieleniną. Smacznego!

 

Podobne przepisy:
Frittata z cukinią
Frittata z cukinią Do przygotowania frittaty możemy wykorzystać składniki, które zostały z wczorajs ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Wegetariański miszmasz na cieście francuskim
Wegetariański miszmasz na cieście francuskim Ekspresowa przekąska dla zabieganych. Pyszna, aromatyczna i pełna zdrowych witamin ... Kategoria: Przekąski, przystawki
poziom: Łatwy