Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 149/2020, Czwartek 28 maja 2020 r., Augustyna i Jaromira
Start Styl Życia Kuchnia Przekąski, przystawki Bruschetta klasyczna z pomidorami i czosnkiem
powrót do listy
Bruschetta klasyczna z pomidorami i czosnkiem
poziom: Łatwy
Bruschetta to tradycyjna włoska przystawka. Tę aromatyczną grzankę z oliwą, pomidorami i ziołami można jeść na śniadanie, do obiadu, na podwieczorek lub kolację.
Składniki
  • bagietka, ciabatta lub inna bułka
  • 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • garść świeżych listków bazylii
  • 1 – 2 łyżki oliwy extra virgin
Opcjonalnie
  • 1 – 2 łyżeczki pokrojonej ostrej papryczki chilli,
  • starty parmezan
  • suszone oregano
Przygotowanie

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Pieczywo pokroić, posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku pod grillem. Kiedy kromki się zarumienią, wyciągnąć z piekarnika i każdą natrzeć czosnkiem.

Pomidory umyć i sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe wystarczy pokroić w ćwiartki. Posolić, obsypać ziołami, skropić oliwą i odstawić na kilka chwil, aby puściły sok. Można dodać pokrojoną papryczkę chilli. Odsączyć i układać na grzankach. Po posypaniu startym parmezanem umieścić grzanki ponownie w piekarniku na 2 – 3 minuty, aby ser się stopił.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Podobne przepisy:
Penne all’arrabbiata [kuchnia włoska]
Penne all’arrabbiata [kuchnia włoska] Makaron penne z wściekle pikantnym sosem pomidorowym (arrabbiata z wł. znaczy wści ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy