Życie Podkarpackie nr 25/2017 Życie Podkarpackie nr 25/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 177/2017, Poniedziałek 26 czerwca 2017 r., Jana i Pawła
Opublikowano
Przemyśl
O czym pamiętać, przekraczając granicę
– Warto, by podróżni, przekraczając granicę państwa, pamiętali, że żywność pochodzenia zwierzęcego, czyli wyroby mięsne i wyroby zawierające mleko, podlegają szczególnym ograniczeniom i w przypadku ruchu podróżnych przywóz takiej żywności jest zakazany.
Trzeba też wiedzieć, że zwierzę towarzyszące podróżnym musi posiadać elektroniczny identyfikator i być zaszczepione przeciwko wściekliźnie. Konieczne jest posiadanie dokumentów potwierdzających fakt szczepienia. Także przywóz z zagranicy leków na własne potrzeby lecznicze nie może przekraczać pięciu najmniejszych opakowań, a przywóz oraz wywóz za granicę krajowych lub zagranicznych środków płatniczych, jeżeli ich wartość przekracza łącznie równowartość 10 000 euro, musi być zgłoszona organom celnym lub organom Straży Granicznej w formie pisemnej. 

Natomiast przywóz okazów roślin i zwierząt, pochodzących z gatunków zagrożonych wyginięciem, wymienionych w postanowieniach Konwencji Waszyngtońskiej – CITES, możliwy jest na podstawie wydanych wcześniej odpowiednich zezwoleń i świadectw.

Na koniec zachęcam do odwiedzenia naszej strony internetowej www.przemysl.scelna.gov.pl, gdzie znajdują się informacje, dzięki którym przekroczenie granicy państwa przebiegnie bez przykrych niespodzianek.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Najlepszą pizzę w Przemyślu jadam w...
  • Biesiadowo
  • Cafe Pizzy
  • Cafe Żaczek
  • Cuda Wiankach
  • Da Grasso
  • Fasto Pizzy
  • Galicyjskiej
  • La Bambie
  • La Coście
  • Mamma Mii
  • Marghericie
  • Piąte przez dziesiąte
  • Piramidzie
  • Pizzerii nad Sanem
  • Pizzy Hit
  • Ramzesie
  • Tuniu Pizzy
  • Innej
nr 25/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium