Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 149/2020, Czwartek 28 maja 2020 r., Augustyna i Jaromira
Start Styl Życia Kuchnia Napoje Wigilijny kompot z suszu
powrót do listy
Wigilijny kompot z suszu
Życie poleca

Wigilijny kompot z suszu

Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Tradycyjny świąteczny kompot dla niezapomnianego smaku i na poprawę trawienia. Przepis czytelniczki Dominiki.
Składniki
  • 0,5 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli itp.)
  • 3 litry zimnej wody
  • 3-4 łyżki cukru (najlepiej dodać do smaku)
  • 1 laska cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie
Suszone owoce wkładamy do garnka, zalewamy je wodą i moczymy przez minimum 20 minut. Następnie dodajemy laskę cynamonu i gwiazdki anyżu. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 7-10 minut aż owoce lekko zmiękną. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy cukier do smaku i odstawiamy na godzinę.
Podobne przepisy:
Tradycyjny kompot z owoców lata
Tradycyjny kompot z owoców lata Tradycyjny, domowy kompot z owoców sezonowych niegdyś gościł na każdym polskim s ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy