Życie Podkarpackie nr 12/2017 Życie Podkarpackie nr 12/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 87/2017, Wtorek 28 marca 2017 r., Anieli i Sykstusa
Start Styl Życia Kuchnia Napoje Domowy syrop na bazie miodu w dwóch wariantach
powrót do listy
Domowy syrop na bazie miodu w dwóch wariantach
poziom: Łatwy
Tradycyjne, naturalne syropy na przeziębienie i towarzyszące mu dolegliwości przygotowywały nasze mamy i babcie. Oto kilka prostych przepisów na domowe syropy na bazie miodu. Receptury łączą w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i rozgrzewające działanie imbiru czy czosnku oraz wzmacniające układ odpornościowy właściwości witaminy C. Rozgrzewają, łagodzą kaszel i ból gardła, działają przeciwzapalnie i wzmagają odporność organizmu.
Składniki
Wariant 1. Imbirowo – cytrynowy
  • średni słoik miodu (spadziowego, lipowego lub gryczanego)
  • 2 cytryny (BIO – niewoskowane)
  • 3 – 4 cm korzenia imbiru
Wariant 2. Cebulowo – czosnkowy z dodatkiem cytryny
  • 2 cytryny (BIO – niewoskowane)
  • 2 – 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • słoiczek miodu lipowego
Przygotowanie
Wariant 1. Wariant 2.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, dokładnie umyć. Pokroić na cienkie plasterki, usunąć pestki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W wyparzonym i osuszonym słoiku układać warstwami: miód, kilka plastrów cytryny, starty imbir, znów cytryny i miód. Powtarzać do wypełnienia naczynia. Słoik zakręcić i odstawić w suche, ciemne i chłodne miejsce na 24 godziny. Przechowywać w lodówce. Dodawać do ciepłej (ok. 40 st. C) herbaty lub wody po jednej łyżeczce. Pić codziennie. Cebule obrać i pokroić w pióra. Czosnek oczyścić, obrać i przecisnąć przez praskę.
Cytryny sparzyć, przeciąć na pół i wycisnąć sok. Usunąć pestki, a sok wlać do miodu i dokładnie wymieszać. Do przygotowanego wcześniej słoika włożyć cebulę i czosnek, zalać miodem. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce. Syrop jest gotowy do spożycia po upływie doby. Profilaktycznie spożywać 1 łyżeczkę dziennie, a w chorobie i dla wzmocnienia odporności – 1 łyżeczkę co 2 – 3 godziny.
Podobne przepisy:
Orzeźwiający koktajl ogórkowy z nutką mięty
Orzeźwiający koktajl ogórkowy z nutką mięty Zielony koktajl ogórkowo-miętowy to ciekawa propozycja na lekkostrawną, zdrową pr ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Syrop z owoców czarnego bzu
Syrop z owoców czarnego bzu Właściwości lecznicze czarnego bzu są imponujące. Jego drobne czarne owoce dosko ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy