Życie Podkarpackie nr 30/2017 Życie Podkarpackie nr 30/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 208/2017, Czwartek 27 lipca 2017 r., Julii i Natalii
Start Styl Życia Kuchnia Napoje Jajeczny grzaniec staropolski
powrót do listy
Jajeczny grzaniec staropolski
Życie poleca

Jajeczny grzaniec staropolski

Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
W dawnej Polsce pijano grzańce z wina, piwa czy miodu na rozgrzewkę i dla wzmocnienia organizmu. Były popularne na polowaniach, kuligach czy zabawach karnawałowych. Ten aromatyczny, korzenny napój doskonale rozgrzewa w długie zimowe wieczory. Warto przygotować go samemu.
Składniki
  • 1 litr piwa jasnego
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • 3 – 4 goździki
  • 2 – 3 żółtka
  • 3 – 4 łyżki cukru
Przygotowanie
Piwo z dodatkiem przypraw podgrzać, ale nie gotować. Żółtka z cukrem utrzeć na kremową, puszystą masę. Gorące piwo powoli wlać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przykryć i na wolnym ogniu podgrzewać, aż napój zgęstnieje. Podawać w kuflach z grubego szkła.
Podobne przepisy:
Czekolada na gorąco: diabelnie pikantna
Czekolada na gorąco: diabelnie pikantna Kremowa i gęsta, pełna aromatów czekolada na gorąco pieści podniebienie smakiem ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Skandynawski glögg
Skandynawski glögg Glögg to rodzaj grzanego wina, wywodzącego się ze Szwecji, a znanego w całej Skan ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy