Życie Podkarpackie nr 33/2017 Życie Podkarpackie nr 33/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 235/2017, Środa 23 sierpnia 2017 r., Filipa i Apolinarego
Start Styl Życia Kuchnia Napoje Skandynawski glögg
powrót do listy
Skandynawski glögg
Życie poleca

Skandynawski glögg

Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Glögg to rodzaj grzanego wina, wywodzącego się ze Szwecji, a znanego w całej Skandynawii oraz w krajach estońskich. W tamtejszych rejonach jest niezwykle popularny zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ten aromatyczny i smaczny poncz na czerwonym winie, z dodatkiem migdałów, rodzynek i korzennych przypraw to znakomita zimowa rozgrzewka.
Składniki
  • butelka (0,75 l) słodkiego czerwonego wina
  • 2 pomarańcze
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 pestek kardamonu
  • 10 goździków
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 garście obranych migdałów
  • 3 garście rodzynek
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Do rondelka z grubym dnem wlać wino, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Dodać przyprawy: cynamon, anyż, kardamon, goździki i pokrojony na plasterki imbir oraz rodzynki. Podgrzewać na małym ogniu do temp. 60 – 80 st. C. Drugą pomarańczę wymyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić w półksiężyce. Do każdej szklanki włożyć garstkę migdałów i dwie cząstki pomarańczy. Gorące wino osłodzić miodem. Przecedzić przez sito i rozlać do szklanek.
Podobne przepisy:
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu Wiosna w tym roku zawitała do nas wyjątkowo wcześnie. Co prawda na kwitnienie czar ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Czekolada na gorąco: diabelnie pikantna
Czekolada na gorąco: diabelnie pikantna Kremowa i gęsta, pełna aromatów czekolada na gorąco pieści podniebienie smakiem ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy