Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Napoje Tradycyjny kompot z owoców lata
powrót do listy
Tradycyjny kompot z owoców lata
Życie poleca

Tradycyjny kompot z owoców lata

Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Tradycyjny, domowy kompot z owoców sezonowych niegdyś gościł na każdym polskim stole. Doskonale gasił pragnienie latem, chłodził i orzeźwiał. Dziś jest nieco zapomniany, a szkoda. Przygotowany samodzielnie, z własnoręcznie wyselekcjonowanych owoców, góruje nad sokami i napojami ze sklepowych półek – kryje się w nim moc odżywczych składników i witamin, bez grama chemii. Kompot ze świeżych owoców lata – porzeczek, wiśni, jabłek, rabarbaru, śliwek, malin przygotujemy błyskawicznie! To świetny dodatek do posiłku i nie tylko. Najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki
  • owoce sezonowe (jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, porzeczki, maliny, borówki, truskawki, morele itp.)
  • 2 litry wody
  • cukier
  • opcjonalnie przyprawy (cynamon, anyż, mięta, melisa, itp.)
Przygotowanie

Owoce dokładnie umyć, oczyścić i obrać. W przypadku większych sztuk – rozdrobnić. Owoce z pestkami – wydrylować, z jabłek, gruszek usunąć gniazda nasienne. Wodę z przyprawami zagotować w garnku. Do gotującej się wody dodawać stopniowo owoce. Po około 10 –15 minutach, gdy owoce zmiękną, zdjąć garnek z ognia. Kompot dosłodzić do smaku, odcedzić i ostudzić.  Można rozcieńczać wodą. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 – 3 dni. Smacznego!

Podobne przepisy:
Orzeźwiający koktajl ogórkowy z nutką mięty
Orzeźwiający koktajl ogórkowy z nutką mięty Zielony koktajl ogórkowo-miętowy to ciekawa propozycja na lekkostrawną, zdrową pr ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Kruchy placek z rabarbarem
Kruchy placek z rabarbarem Proste, rozpływające się w ustach kruche ciasto przygotowuje się szybko, a kwasko ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy