Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 341/2016, Wtorek 6 grudnia 2016 r., Mikołaja i Emiliana
Start Styl Życia Kuchnia Napoje Aromatyczne, domowe Chai Latté
powrót do listy
Aromatyczne, domowe Chai Latté
Życie poleca

Aromatyczne, domowe Chai Latté

Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Przepis na chai latte DIY, to korzenna wariacja na temat znanej od pokoleń bawarki, która stanowi niekwestionowany hit wśród blogerów kulinarnych i nie tylko. Rozgrzewający napój z intensywnymi nutami orzeźwiającego kardamonu, pikantnego imbiru i słodkiego cynamonu dodaje energii i zaspokaja apetyt na słodkie. Chai latte doskonale smakuje przyrządzony na bazie czarnej herbaty, ale także zielonej, czy yerba mate. Nic nie stoi n a przeszkodzie, aby poeksperymentować również z kompozycją przypraw. Chai Latté pijemy od razu – najlepiej smakuje kiedy jest gorąca!
Składniki
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 2 – 3 łyżeczki herbaty liściastej
  • 3 – 4 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki startego imbiru (lub ok. 2 cm kawałek korzenia)
  • ½ łyżeczki startego cynamonu (lub 1 laska)
  • 3 – 4 ziarna kardamonu
  • kilka goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • odrobinę gałki muszkatołowej
Przygotowanie

Przygotowanie Chai Latté domowym sposobem jest banalnie proste. W niewielkim rondelku należy zagotować wodę wraz z przyprawami. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i gotować ok. 10 minut. Dodać cukier, dokładnie zamieszać i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać herbatę – odstawić pod przykryciem ok. 3 minut. Kiedy herbata się zaparzy, wywar odcedzić – przez sitko o drobnych oczkach przelać do dzbanka.

 W osobnym naczyniu lekko podgrzać mleko, następnie je spienić. Uwaga – mleko nie powinno być zbyt gorące – w przeciwnym wypadku nie uzyskamy efektu spienienia.

 Podgrzane mleko powoli wlać do dzbanka z herbatą. Na wierzch ostrożnie wyłożyć mleczną piankę. Gotowe! 

Podobne przepisy:
Herbata z prądem
poziom: Łatwy
Czekolada na gorąco: diabelnie pikantna
Czekolada na gorąco: diabelnie pikantna Kremowa i gęsta, pełna aromatów czekolada na gorąco pieści podniebienie smakiem ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy