Życie Podkarpackie nr 07/2017 Życie Podkarpackie nr 07/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 51/2017, Poniedziałek 20 lutego 2017 r., Leona i Ludomiła
Start Styl Życia Kuchnia Napoje Czekolada na gorąco: anielsko słodka
powrót do listy
Czekolada na gorąco: anielsko słodka
poziom: Łatwy
Kubek gorącej czekolady to najlepszy przyjaciel na długie jesienne wieczory. „Anielsko słodka”, z wyraźnie wyczuwalną kokosową nutą zachwyci każdego „czeko-smakosza”, jest propozycją idealną dla dzieci.
Składniki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 500 ml mleka migdałowego (lub zwykłego 3,2 proc.)
  • 2 laski wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
  • 2 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
  • 2 – 3 łyżki gęstej śmietany kremówki
  • cukier wg uznania
Przygotowanie

Mleczko kokosowe umieszczamy w garnku o grubym dnie i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy stanie się płynne, dodajemy mleko migdałowe (lub zwykłe), śmietankę kremówkę, pokruszoną wanilię, cukier i kakao – mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy z ognia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej – kiedy całkowicie się rozpuści, dodajemy do pozostałych składników, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i rozlewamy do kubków. Dekorujemy wg uznania. 

Podobne przepisy:
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe Są takie przepisy, przy których na samą myśl cieknie ślina, tym razem są to tru ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Czekolada na gorąco: diabelnie pikantna
Czekolada na gorąco: diabelnie pikantna Kremowa i gęsta, pełna aromatów czekolada na gorąco pieści podniebienie smakiem ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy