Życie Podkarpackie nr 27/2020 Życie Podkarpackie nr 27/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 193/2020, Sobota 11 lipca 2020 r., Olgi i Pelagii
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Aromatyczna rolada z indyka
powrót do listy
Aromatyczna rolada z indyka
Życie poleca

Aromatyczna rolada z indyka

Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy
Pomysł dla osób, które szukają oryginalnego sposobu na obiad, to nadziewana rolada z indyka z ziołami i papryką.
Składniki
  • 700 g piersi z indyka
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka białego wina
  • 1,5 łyżki musztardy np. francuskiej
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 żółtko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • 700 g piersi z indyka
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka białego wina
  • 1,5 łyżki musztardy np. francuskiej
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 żółtko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Mięso naciąć tak, by powstał jak największy płat. Lekko zbić tłuczkiem. Posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem, skropić obficie sokiem z cytryny oraz winem. Wstawić do lodówki na godzinę. 3 łyżki masła zmiksować z ziołami i żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Powstałą pastę rozsmarować na mięsie, skropić sosem sojowym, na środku ułożyć pokrojoną w paski paprykę, zrolować. Związać nitką lub spiąć patyczkami do grilla bądź  wykałaczkami. Mięso przyrumienić ze wszystkich stron na łyżce masła z odrobiną oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Piec w piekarniku około godziny w temperaturze 200 stopni, polewając winem.

Do nadzienia rolady można zamiast ziół dodać 150 gramów szpinaku zmiksowanego z łyżką śmietany.

Podobne przepisy:
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem Makaron rurka ugotować al dente, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Kotlety z grochu lub fasoli
Kotlety z grochu lub fasoli Rośliny strączkowe są także bogatym źródłem białka roślinnego, niektórych s ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy