Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Pyzy z mięsem i pieczarkami
powrót do listy
Pyzy z mięsem i pieczarkami
Życie poleca

Pyzy z mięsem i pieczarkami

Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy
Na pyzy można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego. Natomiast farsz można zrobić z mięsem mielonym lub użyć mięsa z kurczaka, bądź owoce. Pomysłów jest mnóstwo, dla każdego według zachcianki w danym dniu.
Składniki
  • CIASTO:
  • 300g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 250 g mięsa mielonego
  • kilka pieczarek
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pieprz i sól
  • pół małej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie

Na patelni roztapiamy masło i szklimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy posiekane pieczarki i mięso mielone. Smażymy aż mięso będzie podsmażone. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby, gdyby farsz był za bardzo rzadki, dodajemy trochę bułki tartej.

Ugotowane, ostudzone i uduszone ziemniaki mieszamy z jajkiem, szczyptą soli i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy w dłoni płaskie placuszki, na środek nakładamy farsz i całość zlepiamy tworząc kulki. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną na wierzch.

Podajemy polane stopionym masłem lub skwarkami.


Podobne przepisy:
Kluski śląskie
poziom: Łatwy
Gulasz rybno-pieczarkowy
Gulasz rybno-pieczarkowy Dania rybne są delikatne, a dzięki dodaniu warzyw, sosów i oryginalnych przypraw n ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy