Życie Podkarpackie nr 27/2020 Życie Podkarpackie nr 27/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 193/2020, Sobota 11 lipca 2020 r., Olgi i Pelagii
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem
powrót do listy
Tarta z młodą kapustą, serem i boczkiem
poziom: Łatwy
Składniki
na formę o średnicy 20 cm
ciasto
  • niepełna szklanka mąki orkiszowej,
  • 1 żółtko,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
farsz
  • 50 dag młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 100 g sera feta,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • ulubione zioła,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim foremkę. Wstawić do lodówki.

Kapustę opłukać i drobno posiekać. Oprószyć solą i zagniatać, aż puści soki. Ser pokruszyć lub pokroić w drobną kosteczkę.

Cebulę i boczek drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać. Kiedy cebula się zeszkli, dodać kapustę i mieszając, smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Foremkę z ciastem wyjąć z lodówki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podpiekać kilka minut. Po wyjęciu na ciasto wyłożyć farsz i ponownie wstawić do piekarnika. Piec mniej więcej 40 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Podobne przepisy:
Tarta z fetą i cukinią
poziom: Łatwy
Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim
Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim Danie łatwe, szybkie, a przy tym bardzo efektowne – cieszy oko i podniebienie. Wyt ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy