Życie Podkarpackie nr 22/2020 Życie Podkarpackie nr 22/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 155/2020, Środa 3 czerwca 2020 r., Leszka i Kłotyldy
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Medaliony w piwno-serowej panierce
powrót do listy
Medaliony w piwno-serowej panierce
Życie poleca

Medaliony w piwno-serowej panierce

Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy
Mięso z polędwiczki wieprzowej w tym wydaniu smakuje wyśmienicie. Delikatne i soczyste, otulone smakowitym ciastem, podane z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką będzie znakomitą opcją obiadową.
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa (mniej więcej 0,5 kg)
  • 100 g twardego sera żółtego (np. cheddar)
  • 150 ml piwa jasnego
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
  • zioła i przyprawy wg gustu
  • 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
Przygotowanie

Polędwiczkę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na dość grube plastry (2,5 – 3 cm), które następnie należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.

Przygotować ciasto: do miski wlać piwo, dodać starty ser, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej.

Do naczynia z ciastem włożyć mięsne medaliony, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na mniej więcej godzinę.

Po wyjęciu jeszcze raz wymieszać składniki, tak by wszystkie kawałki były pokryte ciastem i odczekać 20 – 30 minut przed smażeniem. Medaliony kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na złoty kolor – na średnim ogniu kilka minut z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Podobne przepisy:
Kotlety z grochu lub fasoli
Kotlety z grochu lub fasoli Rośliny strączkowe są także bogatym źródłem białka roślinnego, niektórych s ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Kotlety schabowe z pieczarkami
Kotlety schabowe z pieczarkami Kotlety przyrządzone inaczej z powodzeniem nadają się na niedzielny obiad. Z pewno ... Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy