Życie Podkarpackie nr 22/2020 Życie Podkarpackie nr 22/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 155/2020, Środa 3 czerwca 2020 r., Leszka i Kłotyldy
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Drobiowe roladki z szynką i suszonymi pomidorami
powrót do listy
Drobiowe roladki z szynką i suszonymi pomidorami
poziom: Łatwy
Smakowite, delikatne i soczyste roladki z aromatycznymi dodatkami to pomysł na szybki obiad.
Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół papryki czerwonej
  • kilka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • kilka plastrów szynki konserwowej
  • 100 g serka do smarowania naturalnego lub czosnkowego
  • 1 łyżka musztardy łagodnej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 – 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • panierka: 2 jaja, bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Rozciąć i delikatnie rozbić tłuczkiem.

Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, a na koniec cienko posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć plasterki szynki, kilka suszonych pomidorów, paseczki papryki czerwonej oraz kawałki serka do smarowania. Zwinąć ciasno w roladkę. Można sobie pomóc wykałaczkami.

 

Każdą roladkę obtoczyć najpierw w rozkłóconym jajku z dodatkiem przyprawy do kurczaka, a następnie w bułce tartej.

 

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

 

Podobne przepisy:
Roladki z mięsem mielonym i pieczarkami [Kuchnia u Bietki]
Roladki z mięsem mielonym i pieczarkami [Kuchnia u Bietki] Drodzy Państwo u mnie w domu robi się często roladki schabowe z różnymi dodatkam ... Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy
Roladki wieprzowe ze śliwką
Roladki wieprzowe ze śliwką Soczyste i bardzo kruche roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzo ... Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy