Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 155/2020, Środa 3 czerwca 2020 r., Leszka i Kłotyldy
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Domowa szynka
powrót do listy
Domowa szynka
Życie poleca

Domowa szynka

Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy
Tę domową szynkę można podać na świąteczny stół albo w wersji odgrzewanej zaserwować jako główne danie obiadowe, z sosem chrzanowym. Szynka wychodzi soczysta, aromatyczna i pełna smaku.
Składniki
  • 1 kg mięsa
Zalewa
  • 2 l wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku (pokroić)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka vegety
  • ziele angielskie i liść laurowy wg uznania
Przygotowanie
Na 1 kg mięsa (pierś z indyka, schab) 2 łyżki soli peklowej. Mięso oczyszczone z błon natrzeć solą, przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 12 godzin. Potem mięso związać sznurkiem lub włożyć do siatki.
Zalewę zagotować, włożyć mięso i gotować na małym ogniu 30 min. Pozostawić szynkę w zalewie do wystygnięcia. Następnie wyjąć szynkę, zagotować zalewę jeszcze raz, ponownie włożyć szynkę i gotować na małym ogniu 30 min. (mięso z indyka drugi raz wystarczy gotować 15 min.) i zostawić do wystygnięcia. Zdjąć siatkę i schłodzić w lodówce.
Podobne przepisy:
Schab pieczony w boczku faszerowany figami
Schab pieczony w boczku faszerowany figami Smakowita domowa pieczeń doskonała na ciepło oraz na zimno. Delikatna słodycz mio ... Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy
Terrina z gotowanej szynki, wieprzowiny i cielęciny
Terrina z gotowanej szynki, wieprzowiny i cielęciny Terrina, czyli przygotowany w kąpieli wodnej pasztet z ryb, warzyw, grzybów lub mi ... Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy