Życie Podkarpackie nr 3/2020	Życie Podkarpackie nr 3/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 23/2020, Czwartek 23 stycznia 2020 r., Ildefonsa i Rajmunda
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Roladki wołowe
powrót do listy
Roladki wołowe
Życie poleca

Roladki wołowe

Kategoria: Mięsne
poziom: Średni
Bez tych roladek wołowych na Śląsku nie może się obyć żadne wesele, przyjęcie, a nawet świąteczny czy niedzielny obiad.
Składniki
  • 750 g wołowiny zrazowej
  • 50 g ogórków kiszonych
  • 100 g cebuli
  • 20 g musztardy sarepskiej
  • 120 g boczku wędzonego surowego
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 g smalcu
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Przygotowanie

Mięso umyć, pokroić w plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem. Boczek, ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z mięsem mielonym, doprawić do smaku. Przygotowany farsz porcjować na płaty wołowiny posmarowanej musztardą. Mięso zawinąć ciasno, spiąć wykałaczką i oprószyć mąką. Rolady obsmażyć na rozgrzanym smalcu, następnie podlać wodą, dodać liść i ziele. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia do sosu dodać zasmażkę, zagotować i doprawić do smaku.

 

Podawać z tłuczonymi ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką z kapusty.

 

Podobne przepisy:
Aromatyczna rolada z indyka
Aromatyczna rolada z indyka Pomysł dla osób, które szukają oryginalnego sposobu na obiad, to nadziewana rolad ... Kategoria: Mięsne
poziom: Średni
Roladki z mięsem mielonym i pieczarkami [Kuchnia u Bietki]
Roladki z mięsem mielonym i pieczarkami [Kuchnia u Bietki] Drodzy Państwo u mnie w domu robi się często roladki schabowe z różnymi dodatkam ... Kategoria: Mięsne
poziom: Średni