Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 150/2020, Piątek 29 maja 2020 r., Teodozji i Magdaleny
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Pasztet z cieciorką
powrót do listy
Pasztet z cieciorką
Życie poleca

Pasztet z cieciorką

Kategoria: Mięsne
poziom: Średni
Smaczny pasztet z wyraźnym smakiem wątróbki. Ciekawa propozycja również na świąteczny stół.
Składniki
  • 1 kg łopatki
  • 700 g podgardla
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • łyżka soli
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • kawałki masła
  • łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • łyżka majeranku sól do smaku
Przygotowanie

Łopatkę i podgardle oczyścić, umyć i wstawić do garnka. Zalać zimną wodą tak, żeby mięso było przykryte. Dodać listki, ziele, pieprz i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Mięso wyjąć, przestudzić. Wywar przecedzić (nie wylewać!).

Szklankę wywaru zostawić. Na mniej więcej 0,7 l wywaru ugotować kaszę mannę, do pozostałego włożyć wątróbkę i gotować ok. 20 min. Wyjąć z wody i ostudzić.

Cebule pokroić w grube krążki i zeszklić na oleju. Mięso, wątróbkę, cebule przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Do zmielonego mięsa dodać kaszę mannę, pieprz z kolendrą, majeranek i sól do smaku. Wyrobić dokładnie masę. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać pozostawiony wywar. Na koniec dodać osączoną na sicie ciecierzycę.

Masę przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 min.

Kroić po wystudzeniu.

Podobne przepisy:
Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy
Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy Pyszne i zdrowe danie typu fit. Łatwe do przygotowania i pieczenia. Pachnie zieloną ... Kategoria: Jarskie
poziom: Średni
Duszona wątróbka drobiowa na sposób wschodni
Duszona wątróbka drobiowa na sposób wschodni Znienawidzony smak dzieciństwa w całkiem nowej, pachnącej orientem odsłonie. Drob ... Kategoria: Mięsne
poziom: Średni