Życie Podkarpackie nr 49/2019 Życie Podkarpackie nr 49/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2019, Wtorek 10 grudnia 2019 r., Julii i Daniela
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Chłopski garnek na ostro
powrót do listy
Chłopski garnek na ostro
Życie poleca

Chłopski garnek na ostro

Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy
Sycące i rozgrzewające danie w sam raz na jesienną pluchę.
Składniki
  • 500 g kiełbasy (niezbyt tłustej)
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 cebule
  • 3 – 4 marchewki
  • 3 nieduże papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 l bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • natka pietruszki
  • przyprawy: po 2 łyżki majeranku i suszonego oregano, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie

Kiełbasę obrać i pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę.

W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Zmniejszyć ogień do minimum i co chwilę mieszając, smażyć boczek (aż się wytopi, mniej więcej 10 minut).

 

Następnie dodać plasterki kiełbasy i smażyć razem ok. 5 minut. Kiedy mięso się zarumieni, dodać cebulę pokrojoną w pióra. Smażyć jeszcze 5 minut.

 

Po tym czasie dodać pokrojoną marchewkę i paprykę, wymieszać i chwilę podsmażać (ok. 3 minut). Pod koniec dodać przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zalać bulionem i zagotować. Po 5 minutach dodać fasolkę (razem z zalewą), chwilę pogotować i dodać pomidory z puszki.  Gotować jeszcze 5 – 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

 

Podawać ze świeżą natką pietruszki i pieczywem.

Podobne przepisy:
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku Pörkölt, rodem z Węgier, to gulasz wołowo-wieprzowy, pełen aromatycznej papryki ... Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy
Bogracz z ziemniakami
Bogracz z ziemniakami Ani zupa, ani drugie danie, ale cały obiad i to w jednym garnku! Bogracz to sycący, ... Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy