Życie Podkarpackie nr 27/2020 Życie Podkarpackie nr 27/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 193/2020, Sobota 11 lipca 2020 r., Olgi i Pelagii
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Terrina z gotowanej szynki, wieprzowiny i cielęciny
powrót do listy
Terrina z gotowanej szynki, wieprzowiny i cielęciny
poziom: Łatwy
Terrina, czyli przygotowany w kąpieli wodnej pasztet z ryb, warzyw, grzybów lub mięsa to przysmak kuchni francuskiej. Jest serwowana jako przystawka, sprawdzi się też jako smakowita przekąska na zimno.
Składniki
  • 450 g gotowanej szynki
  • 450 g wieprzowiny
  • 450 g cielęciny
  • 115 g boczku (pokrojonego w długie plastry)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka jagód jałowca
  • kilka gałązek tymianku i majeranku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki brandy
  • 2 liście laurowe
  • grubo mielony pieprz
  • sól
Przygotowanie

Szynkę pokroić w drobną kostkę. Wieprzowinę i cielęcinę zmielić. Do mięsa dodać posiekany czosnek i jagody jałowca, listki tymianku i majeranku, posolić, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać. Masę wyłożyć do miski, zalać winem i brandy. Przykryć i odstawić na 1 – 2 godziny.

Przygotować formę (do pasztetu lub na terrinę).  Ścianki i dno wyłożyć plastrami boczku, wyłożyć masę mięsną, do środka wcisnąć liście laurowe, całość przykryć boczkiem. Formę wstawić do brytfanki z wodą (powinna sięgać do połowy formy). Przykryć i piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Przechowywać w lodówce.

 

Podobne przepisy:
Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy
Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy Pyszne i zdrowe danie typu fit. Łatwe do przygotowania i pieczenia. Pachnie zieloną ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Drobiowe paszteciki z ciasta francuskiego
Drobiowe paszteciki z ciasta francuskiego Kruche paszteciki z ciasta francuskiego wypełnione delikatnym drobiowym nadzieniem. ... Kategoria: Przekąski, przystawki
poziom: Łatwy