Życie Podkarpackie nr 27/2020 Życie Podkarpackie nr 27/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 193/2020, Sobota 11 lipca 2020 r., Olgi i Pelagii
Start Styl Życia Kuchnia Mięsne Schab pieczony w boczku faszerowany figami
powrót do listy
Schab pieczony w boczku faszerowany figami
poziom: Trudny
Smakowita domowa pieczeń doskonała na ciepło oraz na zimno. Delikatna słodycz miodu i figowego nadzienia, przełamana pikantnym smakiem papryczki chili idealnie łączy się z korzennym aromatem. Całość otulona wędzonym boczkiem, który zatrzymuje smak i aromat mięsa. Eleganckie danie główne lub dodatek na kanapkę. Palce lizać!
Składniki
  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • ok. 10 plastrów wędzonego - parzonego boczku
  • 150 g suszonych fig
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka masła
  • cynamon, chili w płatkach, ziele angielskie, goździki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Schab opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić i osuszyć. Przy pomocy długiego i ostrego noża zrobić tzw. kieszonkę. Do środka włożyć pocięte na mniejsze kawałki figi.

W moździerzu rozkruszyć zioła i przyprawy (ziele angielskie, pieprz, goździki, cynamon, chili), natrzeć nimi mięso i na 2 – 3 godziny odstawić do lodówki. Po tym czasie schab owinąć plastrami boczku – aby lepiej się trzymał obwiązać sznurkiem lub nakłuć goździkami, które zapewnią dodatkową dawkę korzennego aromatu.

W żeliwnej brytfance rozpuścić masło z miodem, wlać wino i do tak przygotowanego sosu włożyć mięso. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 1,5 godziny. Przez ostatnie pół godziny pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 st. C, można zdjąć pokrywkę, aby pieczeń nabrała rumieńców. 

Wyjąć gotowy schab z piekarnika. Odczekać około 10 minut przed pokrojeniem.
Podobne przepisy:
Rozgrzewający kurczak kung pao
Rozgrzewający kurczak kung pao Kurczak kung pao, zwany również gong bao, to niezwykle aromatyczne, klasyczne danie ... Kategoria: Mięsne
poziom: Trudny
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku Pörkölt, rodem z Węgier, to gulasz wołowo-wieprzowy, pełen aromatycznej papryki ... Kategoria: Mięsne
poziom: Trudny