Życie Podkarpackie nr 07/2017 Życie Podkarpackie nr 07/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 51/2017, Poniedziałek 20 lutego 2017 r., Leona i Ludomiła
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym
powrót do listy
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym
poziom: Łatwy
Spaghetti to typowe danie włoskie, które zyskało uznanie niemalże na całym świecie. Włosi przygotowują je na wiele sposobów, chociażby z uwagi na różnorodność składników i metod gotowania. Niezastąpionym, podstawowym elementem tego dania są przepyszne włoskie makarony, które robione są z ciasta z najlepszej pszenicy durum.
SKŁADNIKI (na 4 – 6 porcji)
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
  • 3 – 4 pomidory świeże
  • starty parmezan
  • sól
  • kilka kropli tabasco
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • świeże zioła (bazylia, oregano)
Przygotowanie

Na dużą głęboką patelnię lub do rondla wlewamy oliwę z oliwek, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i 1 posiekany czosnek. Kiedy cebula i czosnek lekko się przyrumienią, dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i z puszki razem z zalewą, dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie na malutkim ogniu dusimy około 30 minut. Pod koniec dodajemy całe gałązki pietruszki, posiekane zioła. Przyprawiamy do smaku solą i tabasco. Następnie dodajemy w kawałkach tuńczyka i 2 ząbki rozdrobnionego czosnku. Odstawimy z ognia i delikatnie mieszamy.

W międzyczasie gotujemy we wrzątku z odrobiną oliwy z oliwek makaron spaghetti al dente. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Podobne przepisy:
Makaron z cukinią i klopsikami
Makaron z cukinią i klopsikami Makaron sporządzany tradycyjnym sposobem jest mało atrakcyjny. Spróbujmy go przygo ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy