Życie Podkarpackie nr 7/2019 Życie Podkarpackie nr 7/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 50/2019, Wtorek 19 lutego 2019 r., Konrada i Arnolda
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Makaron z brokułem, sardelą i chili
powrót do listy
Makaron z brokułem, sardelą i chili
poziom: Łatwy
Makaron w połączeniu z brokułem z dodatkiem sardeli w oleju, papryczką chili oraz czosnkiem i tymiankiem to smaczny sposób na pożywny posiłek.
Składniki
  • 800 g brokuła
  • 2, 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 400 g makaronu
  • 3, 4 filety z sardeli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • tymianek świeży lub suszony
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
Przygotowanie

Brokuły gotować krótko, 2 – 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić i dobrze osączyć. Czosnek i chili drobno posiekać. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić (zostawić 200 ml wody z makaronu). Brokuły i sardele drobno pokroić. 3 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni, dodać czosnek i chili, podsmażyć. Dodać brokuły i sardele, dusić 2 minuty. Wlać 200 ml wody spod makaronu. Dodać makaron. Doprawić solą i pieprzem. Dosypać łyżkę świeżego lub pół łyżeczki suszonego tymianku i wymieszać. Skropić oliwą z oliwek, podawać.

Podobne przepisy:
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym Spaghetti to typowe danie włoskie, które zyskało uznanie niemalże na całym świ ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy