Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Makaron z bobem i groszkiem
powrót do listy
Makaron z bobem i groszkiem
Życie poleca

Makaron z bobem i groszkiem

Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Letnia wariacja na temat makaronu. Sezonowe dania, które warto wypróbować. Smakuje wyśmienicie!
Składniki
  • 400 g makaronu
  • 150 g świeżego groszku
  • 150 g świeżego bobu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml gęstej śmietany
  • mała garść mięty
  • 150 g parmezanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.

 

Groszek i bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą, aby zachowały kolor. Bób obrać ze skórki. Połowę groszku i bobu posiekać na niezbyt gładką masę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekany czosnek, a po chwili rozdrobniony groszek i bób. Pomieszać. Smażyć mniej więcej minutę. Następnie dodać śmietanę i  resztę strączkowych. Wymieszać z posiekaną miętą i połową startego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowany makaron i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.

Podobne przepisy:
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem Makaron rurka ugotować al dente, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy