Życie Podkarpackie nr 22/2020 Życie Podkarpackie nr 22/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 155/2020, Środa 3 czerwca 2020 r., Leszka i Kłotyldy
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Domowy makaron
powrót do listy
Domowy makaron
Życie poleca

Domowy makaron

Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Niektóre gospodynie twierdzą, że samodzielnie przygotowany makaron to podstawa prawdziwej, domowej kuchni. Tym bardziej, że przygotowuje się go łatwo i szybko.
Składniki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie
Na stolnicę lub blat przesiać mąkę z solą, uformować z niej kopczyk. W środek wbić jajko i żółtko, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki, zagarniając mąkę do środka.

Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na mniej więcej 20 minut.

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą kolejno rozwałkować minimalnie podsypując mąką, na grubość około 1 mm, pokroić w paski. Na tym etapie można makaron wysuszyć i  (nieugotowany) przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku.

Pokrojony makaron wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5 minut; krócej jeśli ma być al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Podobne przepisy:
Makaron z cukinią i klopsikami
Makaron z cukinią i klopsikami Makaron sporządzany tradycyjnym sposobem jest mało atrakcyjny. Spróbujmy go przygo ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy