- 250 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 500 g wołowiny mielonej
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej
- 1 cebula
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 300 ml przecieru pomidorowego
- zioła włoskie
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- parmezan
Cebulę obrać i posiekać drobno, czosnek przepuścić przez praskę. Mieszankę meksykańską przełożyć na sitko, przepłukać i zostawić do odcieknięcia. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mieloną wołowinę i chwilkę podsmażać. Wymieszać z cebulą i czosnkiem. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i obficie posypać mieszanką ziół. Po wymieszaniu wszystkich składników gotować na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Odstawić z ognia, połączyć z mieszanką meksykańską.
Przygotowanym farszem wypełnić makaronowe muszle. Układać je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Na koniec posypać startym parmezanem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekać kilka minut. Podawać sauté lub oblane pomidorowym sosem.

