Życie Podkarpackie nr 7/2019 Życie Podkarpackie nr 7/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 50/2019, Wtorek 19 lutego 2019 r., Konrada i Arnolda
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Muszle nadziewane wołowiną i warzywami
powrót do listy
Muszle nadziewane wołowiną i warzywami
poziom: Łatwy
Szybki lunch, danie obiadowe, przekąska. Sycące i smaczne – również na drugi dzień!
Składniki
  • 250 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej
  • 1 cebula
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • zioła włoskie
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • parmezan
Przygotowanie

Cebulę obrać i posiekać drobno, czosnek przepuścić przez praskę. Mieszankę meksykańską przełożyć na sitko, przepłukać i zostawić do odcieknięcia. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.

 

Na patelni rozgrzać olej, dodać mieloną wołowinę i chwilkę podsmażać. Wymieszać z  cebulą i czosnkiem. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i obficie posypać mieszanką ziół. Po wymieszaniu wszystkich składników gotować na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Odstawić z ognia, połączyć z mieszanką meksykańską.

 

Przygotowanym farszem wypełnić makaronowe muszle. Układać je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Na koniec posypać startym parmezanem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekać kilka minut. Podawać sauté lub oblane pomidorowym sosem.

Podobne przepisy:
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami Conchiglioni, jumbo shells lub po prostu – muszle to typowy włoski makaron, który ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy