Życie Podkarpackie nr 28/2019 Życie Podkarpackie nr 28/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 197/2019, Wtorek 16 lipca 2019 r., Marii i Benedykta
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Makaron z serem i brokułami
powrót do listy
Makaron z serem i brokułami
Życie poleca

Makaron z serem i brokułami

Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Składniki
  • 3/4 opakowania makaronu
  • 1 kostka sera białego lub sera feta
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 duży brokuł
  • 1 mały pojemnik śmietany 18- lub 9-procentowej
  • 3 szczypty kolorowego pieprzu
  • 3 szczypty soli
  • 3 szczypty bazylii
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł podzielony na malutkie różyczki blanszujemy (gotujemy ok. 5 minut) w osolonej – z dodatkiem 1 łyżeczki cukru – gorącej wodzie.

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy olej, posiekane 2 ząbki czosnku oraz szczyptę pieprzu i bazylii, mieszamy. Przekładamy makaron do żaroodpornego naczynia, posypujemy wszystko pokruszonym białym serem lub fetą i układamy osączone z wody brokuły. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 szczypty bazylii i 2 szczypty pieprzu oraz 5 łyżek startego żółtego sera. Dokładnie mieszamy i polewamy potrawę po wierzchu. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na około 30 – 40 minut, aż nabierze złocistego koloru.

Podobne przepisy:
Makaron z cukinią i klopsikami
Makaron z cukinią i klopsikami Makaron sporządzany tradycyjnym sposobem jest mało atrakcyjny. Spróbujmy go przygo ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Brokuły z szynką
poziom: Łatwy