Życie Podkarpackie nr 3/2019 Życie Podkarpackie nr 3/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 20/2019, Niedziela 20 stycznia 2019 r., Fabiana i Sebastiana
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Tagliatelle w sosie śmietanowym z łososiem
powrót do listy
Tagliatelle w sosie śmietanowym z łososiem
poziom: Łatwy
Delikatny smak łososia i jedwabistego sosu śmietanowego z nutką cytryny połączone z makaronem sprawiają, że potrawa smakuje wybornie! Nada się tu zarówno łosoś surowy, jak i wędzony. W drugim przypadku smak będzie nieco bardziej wyrazisty, nie będzie też potrzeby solenia sosu. To banalnie prosty w wykonaniu makaronowy klasyk, który przyrządzisz w zaledwie kwadrans!
Składniki
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 1,5 szklanki tłustej śmietany
  • sok z połówki cytryny
  • czubata łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • 15-20 dag łososia
  • garść posiekanego koperku
  • pieprz, sól parmezan
Przygotowanie

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.

Łososia pokroić w cienkie paseczki. Koperek drobno poszatkować, pieprz odsączyć z zalewy, wycisnąć sok z cytryny.

Do rondelka wlać śmietanę i na niezbyt dużym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, aby nieco zmniejszyła swoją objętość. Dodać przygotowane składniki, zamieszać, a po 2-3 minutach zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.

Ugotowany makaron odcedzić, wlać do niego sos i delikatnie połączyć składniki. Przykryć i odstawić na 2 minuty. Podawać od razu. Można posypać odrobiną startego parmezanu, ozdobić gałązką koperku.

Podobne przepisy:
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym [Kuchnia u Bietki]
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym [Kuchnia u Bietki] Przyszła do nas fala upałów i za bardzo nie mamy siły gotować potraw czasochłon ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy