Życie Podkarpackie nr 7/2019 Życie Podkarpackie nr 7/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 50/2019, Wtorek 19 lutego 2019 r., Konrada i Arnolda
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Kluchy na łachu, czyli pyzy wielkopolskie
powrót do listy
Kluchy na łachu, czyli pyzy wielkopolskie
poziom: Łatwy
Pampuchy, bułki na parze, parowańce, buchty… Mają wiele imion i znane są w całej Polsce, ale Wielkopolanie podchodzą do nich ze szczególnym sentymentem. Ten rodzaj klusek z drożdżowego ciasta gotowanych na parze świetnie komponuje się z pieczonymi tłustymi mięsami, zawiesistymi sosami czy modrą kapustą.
Składniki
na 12 sztuk
  • 250 g mąki
  • pół szklanki mleka + mleko na zaczyn
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie

Przygotować zaczyn na ciasto: drożdze rozrobić z odrobiną mleka, szczyptą mąki i cukru. Następnie w dużej misce wyrobić ciasto z mąki, mleka, roztopionego masła oraz zaczynu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około pół godziny). 

Po tym czasie ciasto podzielić na części i modelować z nich kulki.

Do dużego garnka wlać wodę, przykryć ścierką i przymocować ją za pomocą sznurka. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski na ścierkę i delikatnie przykryć pokrywką. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut.

Pyzy podawać na gorąco, jako dodatek do mięs i sosów. Doskonale smakują obsypane skwarkami z bekonu i świeżym szczypiorkiem, jak i wersji na słodko z sosem waniliowym lub jogurtowym z owocami.

 
Podobne przepisy:
Kluski śląskie
poziom: Łatwy
Pyzy z mięsem i pieczarkami
Pyzy z mięsem i pieczarkami Na pyzy można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego. Natomiast ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy