Życie Podkarpackie nr 16/2019 Życie Podkarpackie nr 16/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 114/2019, Środa 24 kwietnia 2019 r., Grzegorza i Aleksandra
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Paprykowe spaghetti
powrót do listy
Paprykowe spaghetti
Życie poleca

Paprykowe spaghetti

Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Ciekawa propozycja nie tylko dla wegetarian. Doskonały smak dania gwarantują dojrzewające w słońcu pomidory i świeże warzywa. Danie jest wariantem wegetariańskiego leczo z dodatkiem ricotty i makaronem typu spaghetti. To bardzo szybki obiad.
Składniki
  • 2 papryki
  • 1 mała cukinia lub pół dużej
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól, liść laurowy,
  • czerwona słodka papryka (w proszku)
  • 1/2 opakowania sera ricotta
  • makaron spaghetti (ok 90 g na osobę)
  • parmezan lub grana padano do posypania
Przygotowanie

Paprykę (po usunięciu gniazda nasiennego) pokroić w paski.  Pozbawioną pestek i gąbczastego miąższu, ale nieobraną cukinię pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i dowolnie pokroić. Cebulę drobno poszatkować.

Wszystkie warzywa podsmażać chwilę na oliwie z czosnkiem, cebulą i przyprawami. A następnie dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać serek ricotta, dokładnie wymieszać wymieszać.

Gdy warzywa się duszą ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Podawać polany sosem i posypany startym żółtym serem.
Podobne przepisy:
Makaron z cukinią i klopsikami
Makaron z cukinią i klopsikami Makaron sporządzany tradycyjnym sposobem jest mało atrakcyjny. Spróbujmy go przygo ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym Spaghetti to typowe danie włoskie, które zyskało uznanie niemalże na całym świ ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy