Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Penne all’arrabbiata [kuchnia włoska]
powrót do listy
Penne all’arrabbiata [kuchnia włoska]
poziom: Łatwy
Makaron penne z wściekle pikantnym sosem pomidorowym (arrabbiata z wł. znaczy wściekły), to propozycja dla miłośników ostrych smaków. Szybkie i proste wegetariańskie danie na obiad, lunch, albo kolację. Mocno rozgrzewa!
Składniki
  • 150 g makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 250 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
Przygotowanie

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, na półtwardo, w lekko osolonej wodzie.  Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojony czosnek i papryczkę (bez pestek). Chwilę smażyć. Następnie wlać passatę lub dodać pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą. Doprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać, gotować przez 3 – 4 minuty. Dodać makaron, jeszcze raz zamieszać i pozostawić na ogniu jeszcze około minuty. Podawać od razu po przygotowaniu posypane tartym parmezanem i przystrojone listkiem bazylii.


Danie można przygotować również z mięsem
Pojedynczy filet z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię po podsmażeniu czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie obsmażyć. Dodać ostrą papryczkę, pomidory i postępować dalej jak w przepisie.
Podobne przepisy:
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy
Makaron z brokułem, sardelą i chili
Makaron z brokułem, sardelą i chili Makaron w połączeniu z brokułem z dodatkiem sardeli w oleju, papryczką chili oraz ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy